Kocaeli ili, Kandıra ilçesi sınırları içerisinde 02 Aralık 2014 tarihinde Uzunkum Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir.
Kuzey kesiminde Karadeniz’e sahil olan geniş ve uzun kumsala sahiptir. Alan içerisinde kum zambağı olarak bilinen soğanlı bir bitki türü olan ve nesli tehlike altında olan Pancratium maritimum yetişmektedir.
Florasında, andız, kum zambağı, ardıç, pelit, defne, dişbudak, sedir, kuşburnu, gürgen, şimşir, kızılcık kirazı, tırşık, sütleğen otu, erguvan, develik, basur otu, çöl menekşesi, şiğdem, karakılıç, yosun türleri, çakırdikeni, üçgül, kender bulunmaktadır.
Faunasında, kaplumbağa, tilki, tavşan, turaç, keklik, karatavuk, yelfe, baykuş, kunduz, delice, oklu kirpi bulunmaktadır.
Uzunkum Mevkii, jeolojik açıdan farklı bir özelliğe sahiptir. Uzunkum Tabiat Parkı'nın büyük bölümü çam ormanlarının oluşturduğu orman ekosistemidir. Kuzey kesimi Karadeniz sahilinin manzarasına sahiptir.
Hafta sonlarında Karadeniz sahili manzarası ile halkın piknik yapabileceği, kıyı şeridi boyunca ve orman örtüsü içinde doğa yürüyüşü yapabileceği, fotoğraf çekebileceği ideal bir alandır.
FLORA BİLGİLERİ
Andız, kum zambağı, ardıç, pelit, defne, dişbudak, sedir, kuşburnu, gürgen, şimşir, kızılcık kirazı, tırşık, sütleğen otu, erguvan, develik, basur otu, çöl menekşesi, siğdem, karakılıç, yosun türleri, çakırdikeni, üçgül, kender bulunmaktadır.
FAUNA BİLGİLERİ
Kaplumbağa, tilki, tavşan, turaç, keklik, karatavuk, yelfe, baykuş, kunduz, delice, oklu kirpi bulunmaktadır.
KAYNAK DEĞERLER
Kuzey kesiminde Karadeniz’e sahil olan geniş ve uzun kumsala sahiptir. Alan içerisinde kum zambağı olarak bilinen soğanlı bir bitki türü olan ve nesli tehlike altında olan Pancratium maritimum yetişmektedir.
KÜLTÜREL DEĞERLER
Uzunkum Mevkii, jeolojik açıdan farklı bir özelliğe sahiptir. Uzunkum Tabiat Parkının büyük bölümü çam ormanlarının oluşturduğu orman ekosistemidir. Kuzey kesimi Karadeniz sahilinin manzarasına sahiptir. Turizm ve rekreasyonel potansiyeli ve peyzaj bütünlüğü, bitki örtüsü, jeomorfolojik yapısı tarihi ve doğal güzellikleri, deniz kıyı ekosistemi ve seyir özellikleri bakımından potansiyel değerlere sahip olup bu kaynak değerlerinin geleceğe sağlıklı biçimde taşınabilmesi maksadıyla; tabiat parkı olarak belirlenmiştir.
Kaynak : http://uzunkum.tabiat.gov.tr/