Uzun kum tabiat parkımızda yetişen ve yılda sadece 1 dönem görebileceğiniz bu güzelliğe şahit olun.
Nesli tehlike altında bir tür olan Kum zambağı (Pancratium maritimum) Amaryllidaceae (Zambakgiller) familyasının bir üyesi monotipik (alt türü olmayan) bir cinstir.
Türkiye’de: Akdeniz, Eğe, Marmara ve Karadeniz Sahil kumullarında yetişmektedir.
Çiçekleri beyaz, gösterişli ve çok hoş kokulu olan bu bitki daha çok sabit kumulları tercih etmektedir.
Kum zambağı bir güneş bitkisidir. Bu nedenle kumulların ıslak olmadığı, kararlı (stabil) kumullarda ve diğer bitki türlerinin zayıf olduğu açık alanları tercih etmektedir.
Çok yıllık, soğanlı, genişçe uzun şeritsi yapraklı, yaklaşık 40–45 cm boyunda, beyaz çiçekli, çiçek sayısı 3-15, koronalı, korona tepallerin 2 / 3 ü kadardır. Çiçeklenme zamanı Ağustos ve Ekim ayları arasındadır.
Bir geofit olan kum zambağı kışı istirahat halinde geçirmekte olup aşırı yaz sıcaklarında su ihtiyacını atmosfer neminden yada gece oluşan çiğden sağlayabilmektedir. Ayrıca denizden gelen taban suyunu da kullanabilmekte olup, dolayısıyla tuz toleransı yüksek bir türdür.
Turizm baskısı, sahillerin yerleşime açılması ve endüstriyel vb. amaçlarla kumulların tahrip edilmesi, bitkiyi tehdit eden faktörlerdir.
Kum zambaklarının koparılması veya tahrip edilmesi suçtur ve cezai işlem uygulanır. Lütfen bu kıymetli ve nadir bulunan Kum zambaklarını koruyalım ve zarar verenleri uyaralım.